Zdravé stravovanie vyžaduje pravidelný rytmus

Zdravý životný štýl sprevádza pravidelná fyzická aktivita a pravidelné vyvážené stravovanie. Udržanie pravidelného rytmu môže byť pre niekoho spočiatku veľmi náročné. Nenechajte sa zvádzať stravovaním vo fast-foodoch a polotovary. Chystajte si dopredu sebou do práce kvalitnej desiaty a stravujte sa v miestach, kde predávajú kvalitné, čerstvá a tiež zdravé jedlá. Dôležité je vedieť si urobiť na jedlo čas. Nikdy nejedzte v zhone, pri počítači alebo za chôdze. Pár minút na pokojnú desiatu sa nájde vždy. Jedzte najlepšie aspoň 5 krát denne v malých porciách. Aktívny športovci môžu jesť 6 až 8 krát denne. Metabolizmus udržíte neustále naštartovaný s rozostupmi 2 až 4 hodiny medzi jedlami. 

Kedy jesť naposledy 

Rozšírené pravidlo, že sa má jesť poslednýkrát v 17 hodín alebo v inú určitú hodinu, je mýtus. Dodržte posledné jedlo asi 3 hodiny pred spaním. Ak patríte k ľuďom, ktorým sa zle zaspáva s prázdnym žalúdkom, dodržte aspoň hodinu pred spaním, kedy si dáte niečo malé. Odporúčame kvalitnú bielkovinu. Dbajte na správny pomer živín a dodržte tri základné živiny. Tuky, sacharidy a bielkoviny v optimálnom pomere. Nemáte-li problémy s váhou, doporučovaný pomer je asi 55 až 60% sacharidov, 25 až 30% tukov a 10 až 15% bielkovín. Ak vás trápi nadváha, musíte zvýšiť podiel bielkovín a znížiť k tomu množstvo sacharidov a tukov, najmä tých živočíšnych. Bielkoviny potom tvorí 30% jedálnička, 50% sacharidy a 20% tvoria tuky. 

Vhodné zdroje živín 

Medzi zdravé a kvalitné sacharidy patrí, celozrnné obilniny, ražnej, ovsenej a menej pšeničných. Ďalej potom cestoviny, ryža, strukoviny, zemiaky, niektoré zelenina. Vynechajte jednoduché cukry a nejedzte ich viac ako 7 až 10% z celkového podielu sacharidov, stačí len ovocie. V čase chudnutia je nutné obmedziť klasické prílohy, ale nevynechávať. Uberte množstvo zemiakov, ryže, cestovín a pečiva. Medzi kvalitné bielkoviny patrí chudé hydinové, teľacie, jahňacie i zverina, ryby, vajcia, netučné, ale nie nízkotučné mliečne výrobky, menej tučné syry, prírodné syry, kyslomliečne výrobky a strukoviny. Bielkoviny sú zásadné pri chudnutí, lebo vás najviac zasýti a pomaly sa vstrebávajú. Veľká časť kalórií sa spáli počas trávenia. Chráni svalovú hmotu, ktorá sa pri chudnutí stráca. Medzi kvalitné tuky patria ryby, semienka, orechy a kvalitné za studena lisované oleje.