Sú huby, ktoré prospievajú. Aké zaradiť do jedálnička?

Spoločnosť možno rozdeliť na dve skupiny, a síce na ľudí, ktorí nemajú huby zrovna v láske a na ľudí, ktorí ich doslova milujú. Do akej skupiny patríte vy? Ak patríte k milovníkom húb, potom by ste do svojho jedálnička mali zaradiť hlavne niekoľko z nich. Prečo? Dôvodom je to, že prospievajú ľudskému zdraviu. O akých konkrétnych hubách hovoríme?

Judášovo ucho

K najzdravším hubám vôbec patrí napríklad Judášovo ucho. Tejto hube sa taktiež hovorí boltcovitka béžovej a nepatrí k najvyhľadávanejším hřibům. Je to však veľká škoda. Ako sme spomenuli, prospieva zdraviu. Nájdete ju väčšinou na starých alebo suchých kmeňoch bazy čiernej, prípadne aj na jeho konároch. Ak ju nájdete, pripraviť si z nej môžete napríklad rizoto alebo sa hodí do nejednej polievky či omáčky.

Judášovo ucho vie liečiť hemoroidy, ďalej tiež pomáha strávením a okrem iného uľavuje od vysokého krvného tlaku. Je to huba plná potrebných antioxidantov a minerálov, predchádza vzniku trombózy a infarktu.

Hliva ustricová

Hliva je opäť jednou z húb, na ktorú hubári zabúdajú alebo ktorú ani nechcú vidieť. Je to opäť veľká škoda, pretože nie je ťažké ju nájsť. Rastie po celom svete a veľmi často sídli na pňoch alebo kameňoch.

Čo sa týka ich zdravotných účinkov, hovoríme najmä o tom, že vie znížiť hladinu cholesterolu v krvi, tiež zvyšuje odolnosť proti infekciám alebo podporuje tvorbu červených krviniek.

Shiitake

Shiitake alebo tiež húževnatec jedlý – jedná sa o hubu, ktorá je ázijského pôvodu. Do svojho jedálnička by sme ju mali zaradiť už len preto, že má protirakovinové účinky. Poradí si aj s bakteriálnymi aj plesňovými parazity, taktiež je vynikajúcim zdrojom proteínov alebo zinku, draslíka a aminokyselín.

V ľudovom liečiteľstve po celom svete sa využíva už vyše dvetisíc rokov. U nás si ju možno dokonca vypestovať v pivnici, stačí si len kúpiť vhodný substrát.