Nevyhadzujte starý chlieb. Vďaka triku bude hneď ako práve upečený

Napriek veľkej snahe o šetrení potravinami sa každému už niekedy stalo, že nakúpil viac chleba, než bolo nutné. Po pár dňoch už prestáva byť chutný – kôrka zmäkne a striedka naopak začne tvrdnúť. Napriek tomu je škoda ho vyhodiť, a preto pre vás máme návod, ako ho urobiť znovu rovnako chutným, ako by bol práve upečený.

Čo budeme potrebovať?

Nejedná sa o nič ťažkého alebo náročného ani na čas, ani na vaše kuchárske zručnosti, ani na potrebné vybavenie. Jediné, čo budeme potrebovať, aby bol starší chlieb opäť skvele chrumkavý, je alobal, studená voda, rúra a samozrejme samotné pečivo, ktoré si chceme vychutnať. Nič viac. Poďme sa teda pustiť do prípravy.

Ako na to?

Odkrojte kúsok chleba, ktorý zvládnete zjesť; zvyšok si môžete nechať uložený a novo si ho upiecť neskôr. Namočte ho do studenej vody. Stačí ho len ľahko vodou potrieť, aby sa celý nerozmočil a zabaľte ho poctivo do alobalovej fólie. Navlhčený a dobre zabalený kúsok chleba potom dajte do vopred nepředehřáté, studenej rúry a ohrievajte ho 12-15 minút na teplotu 140 stupňov. Po uplynutí času ho vyberte. Jednoduché, že? Výsledok v podobe chrumkavej kôrky a lahodne mäkkého stredu rozhodne stojí za to. Ušetríte peniaze a nebudete zbytočne plytvať.

Dôležité upozornenie k príprave

Ak je chlieb príliš starý a javí známky toho, že by mohol byť pokazený, rozhodne ho v žiadnom prípade nekonzumujte, a to ani po opätovnom upečení ani po inej úprave. Je lepšie ho vyhodiť, alebo inak efektívne využiť ako riskovať prípadné zdravotné problémy, ktoré by ste si mohli spôsobiť.

Ďalšia dôležitá pripomienka a rada, ktorú iste poznáte, sa týka už samotnej prípravy. Alobal vyrobený z hliníka, rovnako ako každý iný kov, nie je vhodný do mikrovlnnej rúry; do elektrickej, plynovej alebo teplovzdušnej ho môžete umiestniť bez problémov. Pokiaľ chcete chlieb opätovne piecť v mikrovlnke, zvoľte iný ochranný obal. Dajte si tiež pozor pri vyberaní z rúry – alobal je vďaka svojmu materiálu značne rozpálený, preto používajte vždy pečenie chňapky, aby ste sa o neho nepopálili a s rozbalením počkajte radšej o niekoľko minút dlhšie.