Malý zázrak menom cesnak

Tahle štipľavá zelenina s typickou arómou je prírodný liečivý prostriedok s antibiotickými a antibakteriálnymi účinkami a preto zabraňuje mnohým chorobám. Cesnak je pôvodom zo strednej Ázie a pestovať sa začal už niekedy pred 5000 rokmi, už Pytagoras o ňom hovoril ako o kráľovi korenie. Pravidelná konzumácia tohto malého liečivého zázraku prírody spôsobuje:

  • znižuje krvný tlak
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • prospieva srdcu a cievam
  • pôsobí proti nadúvaniu
  • pôsobí proti kôrnateniu tepien
  • ničí parazity v črevách
  • je účinný proti hnačke
  • napomáha správnej funkcii pečene a močového mechúra
  • posilňuje imunitný systém
  • je nedostihnuteľný pre detoxikáciu tela

Cesnak by sa mal konzumovať najlepšie ráno na lačno. Baktérie sú tak vystavené jeho sile naplno a nemajú sa ako brániť. Avšak pravidelná konzumácia 2-3 strúčika cesnaku po ránu by najskôr spôsobilo enormný nárast oddelených manželstvo, pretože je to práve ten cesnakový odér, ktorý nás rozdeľuje na tých, čo ho milujú a na tých čo ho nemôžu ani cítiť.

Práve preto máme pre tých, ktorí surový cesnak nepozřou alebo by im vadil jeho typický zápach z úst po jeho konzumácii, jednoduché riešenie. Vyskúšajte jeho pečenú variantu. Pečením cesnak stráca štipľavosť a je viac do sladka. Tepelná úprava síce zmierni účinnosť niektorých látok, ale nijako dramaticky. Cesnak by sme do jedálnička mali zaradiť čo najčastejšie a to nielen teraz na jeseň, kedy je telo náchylnejšie k prechladnutiu a virózam, podporuje totiž chuť k jedlu, ale nielen tú.