Citrónová kôra a jej výhody po zmrazení

Nie je určite pochybností, že citróny sú veľmi zdravé a pre organizmus prínosné. Ostatne, čo si dávame do čaju pri chrípke, že? Mnohé z vás však prekvapí, že najcennejšie a na vitamín C najbohatšia časťou citróna je jeho kôra, ktorá ho obsahuje až 10-krát viac, než vnútorná kyslá časť. Nehovoriac o špeciálnych esenciálnych olejoch, ktoré sú tiež veľmi prospešné.

Na čo všetko je citrónová kôra dobrá?

Ak chcete zlepšiť trávenie, zaiste sú citróny správnou voľbou. K chudnutiu pomôže aj vďaka obsahu pektínu, ktorý znižuje ukladanie cukrov v tele, a navyše prirodzene znižuje chuť do jedla. Kôra ďalej samozrejme pomáha pri bolesti hrdla alebo hlavy a ako je o vitamínu C známe, dokáže skvele posilniť našu imunitu. Vďaka svojim esenciám tiež lieči zápaly.

čerstvá kôra

Čerstvé samozrejme znamená plné vitamínov, a to platí aj o citrónovej kôre. Ak máte možnosť si ju pripraviť a ihneď konzumovať, získate veľké množstvo vitamínu C. Jej obrovskou nevýhodou však je, že ju musíte spotrebovať ihneď. Vďaka prirodzenej vlhkosti ju nemožno dlho uchovávať a sušenie býva ťažké. Ak teda chcete z kôry variť alebo si ju napríklad pridávať do čaju, musíte mať vždy čerstvé citróny, ktorá je potom potrebné ihneď spotrebovať, aby sa bez svojho prirodzeného ochranného obalu nekazili a neosychaly. Máme však pre vás riešenie, ako citrónovú kôru uchovávať, aby ste ju mohli používať ako korenie. Receptom je zmrazenie.

Výhody pre zmrazenie

Ak chcete po dlhú dobu využívať výhody citrónu, nie je nič jednoduchšie ako ho dočasne zmraziť. Umiestnite ho do mrazničky a sledujte, kedy kôra zmení svoju konzistenciu – pri jednotlivých plodov sa doba trvania môže líšiť podľa ich šťavnatosti. Mrazom vysušená kôra je ideálnym korením do každého pokrmu. Dodá nielen unikátnu vôňu, ale aj výbornú chuť a prospeje vášmu zdraviu. Vďaka tomuto ošetrenie vám vydrží naozaj dlho a zároveň sa z citrusu ľahko odstraňuje za pomoci škrabky.