Ako by mal vyzerať správny jedálniček?

S príchodom jesene je potreba máličko zmeniť jedálniček. Nechajte si poradiť, ako ho upraviť tak, aby sme počas chladných mesiacov nestratili na vitalite, ale ani nepribrali. 

Zahrievať sa! 

Jeseň značí ochladenie počasia. Je preto dôležité telo prehrievať zvnútra. Ako to docieliť? Je potrebné zaradiť do nášho jedálnička ingrediencie, ktoré sa o to postarajú: korenia ako zázvor či kurkuma, polievky a teplé raňajky. 

Ovocie – áno či nie? 

Väčšina ľudí sa domnieva, že ovocie je zdravé. Áno, má v sebe dostatok vitamínov a k tomu skvele chutí a koľkokrát nás aj zasýti ako ktorákoľvek iná desiata, avšak s príchodom zimy by sme konzumácii ovocia mali obmedziť. Ovocie totiž obsahuje vysoké množstvo cukru, čo nás môže priviesť k naberanie nadbytočných kíl, ktorých by sme sa v zime horšie zbavovali. Navyše s konzumáciou cukru môžu nastať komplikácie spojené s nadbytkom cukru v krvi, čo pre naše telo určite nie je zdravé. 

Varte zo zeleniny 

Na jeseň sa zberá najviac zeleniny. Sympatickú jesenné zeleninou je napríklad tekvica, ktorú do svojej sezónnej ponuky radí mnoho reštaurácií. Vyskúšajte niektorú z ich tekvicových pochúťok, určite nebudete ľutovať. Taká tekvicové polievka vás nie len zasýti, ale aj príjemne zahreje! 

Do jedálnička sa vám hodí brokolica, cuketa, karfiol, zemiakov, kukurice alebo červená repa. Snažte sa ich do svojho jedálnička zaradiť čo najviac. Môžete tiež piecť slané koláče, receptov na takéto pochutiny je plný internet! 

K zelenine sa najlepšie hodí mäso, na jeseň hlavne to hovädzie, ktoré je v lete pre naše telo moc ťažké. Hodí sa aj variť pokrmy z strukovín, tie totiž obsahujú potrebnú dávku bielkovín, ktorú naše telo vyžaduje.