Strukoviny proti rakovine

Základom každého zdravého životného štýlu je pestrá, vyvážená, kvalitné a hlavne pravidelná strava. V nej sa musí denne obsiahnuté potrebné množstvo telu prospešných látok a vitamínov. Bez denného prísunu naše telo slabne a imunita či metabolizmus už nie je zďaleka tak dobrý, ako býval. 

Medzi neobľúbené potraviny, ktoré musíme, ale nezaraďujeme do nášho jedálnička, sa radí prevažne ryby a strukoviny. Obe tieto potraviny sú ale naozaj nevyhnutné a jednoznačne by sme nemali zabúdať aj na ich konzumáciu. Poďme sa ale teraz zamerať priamo na strukoviny a ukážme si, prečo sú pre nás tak potrebné, ako sa hovorí. 

Minimálne dvakrát týždenne! 

Hrach alebo šošovka sa veľmi podceňujú a neberie sa ohľad na to, ako veľmi ich potrebujeme. Sú nám prospešné nielen pre zdravie, ale aj pre chudnutie. Keďže sú veľkým zdrojom rozpustných aj nerozpustných vláknin, dokážu nás dlhodobo zasýtiť. Majú preto rovnaký efekt ako superpotraviny, medzi ktoré sa radia predovšetkým chia semienka alebo plody goji. Navyše strukoviny odstraňujú hemoroidy, ďalej znižujú hladinu zlého cholesterolu, znižujú riziko rakoviny alebo zmierňujú hnačku či iné zažívacie ťažkosti. Okrem iného sú obrovským zdrojom vlákniny, bielkovín a sacharidov. Vďaka takmer mizivému percentu tukov sa hodí ako príloha ku každému obedu. 

Tieto potraviny, ktoré si môžete ľahko vypestovať na svojej záhradke, obsahujú taktiež aj veľké množstvo vitamínu B, ktorý pomáha pre dobrý rast vlasov a nechtov. Ďalej tu nájdete vápnik alebo horčík, teda aj kosti budú rady a stres takmer už nepocítime. 

Každý druh strukovín má svoje plus. Napríklad šošovka obsahuje najviac železa a zmierňuje stresové situácie. Ďalej hrách je držiteľom vitamínu B1, teda zažívacie problémy sú vyriešené žmurknutím oka. Čo sa týka fazuľa, tak tá dáva do poriadku krvný tlak a krvný obeh. Cícer je zásobovateľom zinku a fosforu. A v neposlednom rade je nutné spomenúť aj sóju, ktorá je veľmi nápomocná najmä ľuďom, ktorí trpia problémami so štítnou žľazou.