Pôvod Tiramisu je neistý – vnikol vo vykričaných domoch?

Možno ste si tiež zamilovali jedinečný a ľahký recept, ktorý sa zakotvil aj v našej kuchyni. Poznáte históriu tohto obľúbeného receptu, ktorý vznikol v Taliansku?

Žĺtky s cukrom ako základ výživy pri zotavení

Vymiešané žĺtky s cukrom poznali gazdiná po celé desaťročia. Traduje sa však, že v čase po druhej svetovej vojne sa práve táto kombinácia začala používať pri strave ľudí, ktorí sa zotavovali zo zranenia alebo chorobou. Kalorická bomba tak dokázala postaviť na nohy nejedného zraneného. Videné dnešnými očami, kedy sa dbá na pasterizáciu, a kedy sa za každým rohom objavuje salmonelóza, je tento recept už samozrejme nemožné použiť v nemocničnom prostredí.

Talianska verzia vzniku receptu je trochu hanba

Od zmiešaní žĺtka s cukrom už bol len krôčik k tomu, aby sa k zmesi pridal syr mascarpone. Práve táto kombinácia sa vraj objavovala v niektorých vykričaných domoch v oblasti talianskeho Trevisa. Prečo práve tam? Traduje sa, že torta plný cukru a sily žĺtkov sa používal ako potrebné afrodiziakum a predovšetkým zdroj sily pre pánske návštevníkov nevestincov. Každý si zrejme predstavujeme, ako radostne sa týmto pokrmom páni nevalnej cnosti v brlohom pchali.

Možno to bolo inak

Radi by sme tomuto príbehu uverili. Možno to ale bolo úplne inak – nárok na autorstvo vynikajúceho dezertu si medzi sebou totiž uzurpovali dva obyvatelia Trevisa. Jedným z nich bol cukrár, Roberto Liguanotto, ktorý torta prvýkrát predstavil v roku 1969. A druhou bola dáma, cukrárka Speranza Garatti. Tá naopak tvrdí, že recept je jej, a že ho tvoria už od roku 1960. Odtiaľ vraj jej nápad ukradli a ďalej ho pripravovali v podnikoch po celom Trevise.

Kto vie, ktorá z historiek je pravdivá. Možno sa talianska cukrárka nenazdala, že sa jej recept bude používať aj v tamojšom vykričané dome.