Pampelišky povzbudí celé telo, dodajú vitamíny i energiu
Pampelišce stačí milimetrový koreň, aby sa celá obnovila. Ohromnú silu života a energie môžete využiť aj pre svoje ozdravné účely. Rostlina sa tak používa pre posilnenie regenerácie celého tela.
Jedlá je celá rastlina
Pampeliška je všade okolo nás. Najmä na začiatku mája sa jej sila žlté farby vyskytuje na všetkých loukách, príkopoch i rumištích. Zahrádkári túto odolnú bylinu nevidí príliš rádi. Stačí však zmeniť náhľad a začať rastlinu využívať vo svoj prospech. Môžete si prichystať pokrmy, použiť si časť bylinky, ale tiež si z pampelišky urobiť obed.
Obalené hlavičky žltých kvetov stačí chvíľu restovať na pánvi. Stačí jen vajíčkové těsto s moukou a máte levný a zdravý obed. Pridajte varené zemiaky a hlavný pokrm je hotový.
Kořen ako liečba cukrovky
V lidovom lekárstve sa používa zejména odolný koreň pampelišky. Desať má niekoľko možností využitia. Najčastejšie sa jedná o metódu podpornej liečby cukrovky. Pampeliškový koreň ale dokáže fungovať aj ako podpora organizmu pri znižovaní hmotnosti.
Špenát z pampeliškových listov dodá horčiny
Potrebujete horčík? Nie je potrebné ju kupovať v umelej forme, keď tu máme tak účinnú bylinku. Konzumujú sa listy, ktoré si môžete dať len tak. Nechutí vám? Pripravte si z nich saláty, alebo si uvarte špenát z pampeliškových listov. Horčiny vaše telo potrebuje pre správnu funkciu organizmu, ktoré sa vám podarí dodať úplne prirozenou cestou.
Listy v sobě obsahují prospěšné látky
Pampeliškové listy v sobě ukrývají mnohem více prospěšných látek. Jedná sa napríklad o vitamín C, ale aj o mangán, draslík alebo užitočné karotenoidy. Rostlina sa tak dá považovať za vhodný zdroj energie. Mimo to sú bohaté na látky, ktoré považujete za prírodné antibiotiká. Pampelišku by si pravidelne dodávali ľudí, ktorí trpia na žlučníkové alebo obličkové ťažkosti. Mimo to je skvelá pre diabetikov.
Obyčejná rastlina skrýva mnoho užitočných látek.