Keď chudnúť – prestaňte soliť

Soľ je také korenie, ktoré sme sa naučili pridávať prakticky do všetkého. Či už je to solenie vody pri varení zemiakov, cestovín, tak mäsa, vajíčka na chlebe atď. 

Náš český národ je asi najväčší spotrebiteľ soli. Verejne sa nevie o žiadnej inej krajine, v ktorej by sa solilo v takom množstve. 

Čo je na tom najhoršie? 

Mnoho ľudí v našej krajine vie, že to nie je dobré a že to výrazne škodí nášmu zdraviu. Málo ľudí s tým však niečo robí. Je skrátka a jednoducho zvykom. No ponúka sa povedať skôr zlozvykom. 

Prečo obmedziť soľ? 

Nemôžete chudnúť a pritom sa ládovať cukry a nadmierou soľou a úplne ideálne do toho nedodržovať pitný režim. To by naozaj nefungovalo. 

Je to na zváženie, odmalička nás to učí, od malička to jeme, ako nám chystajú a potom sme na to zvyknutí a vlastne nám to ani až tak zlé nepríde. Zvlášť, keď to ocenia naše chuťové poháriky v ústach. 

Srdce a cievy by však radosť nemali. 

Čo teda všetko soľ zaťažuje? 

Každopádne obličky, ktoré môžu zvládať takú nadmieru soli, keďže zo soli spracúvajú sodík a v takom množstve, im dáva naozaj zabrať. Treba tiež myslieť na kardiovaskulárny systém, tomu naozaj také látky neprospievajú. 

Stačí znížiť príjem soli o jednu polovicu a hneď docielime zníženie rizika cievnych príhod o celých 25 percent. Čo je veľmi slušné číslo na to, že urobíme niečo pre svoje telo. 

Ako sa teda vyhnúť soli? 

Dajte si tú prácu a varte zdravšie – čo znamená z lokálnych a čerstvých surovín a potravín. Kupované veci, zmrazené zmesi, nakladané mäsa, údeniny atď. Všetko je už osolené a ochutené najrôznejšími náhradami, ktoré ľudskému organizmu len škodí. 

Kúpte čerstvú zeleninu, čerstvé mäso a všetko si dochuťte sami a to tak, že soľte menej, alebo niektoré potraviny vôbec. 

Nikto nehovorí, že to zo začiatku nebude ťažké a zložité, ale celkom iste tomu prídete na chuť. Veď ide o vaše zdravie a zdravie vašich detí. Nehľadiac na to, že potom sa bude chudnúť lepšie a rýchlejšie.