Chorvátsko a všetko, čo musíte ochutnať

Chorvátsko je domovinou rybích a mäsitých špecialít. K mäsitým špecialitám okrem rôznych čevapi patrí aj dusené hovädzie pašticada alebo hydinové žgvacet. Ochutnať tu tiež môžete mnoho výborných nápojov, ako je višňový likér maraskino, rôzne pálenky a vína z Pelješacu. Pozrieme sa, čo všetko stojí v chorvátskej kuchyni za ochutnanie. Hojnosť veľmi dobre popisuje stolovanie väčšiny prímorských štátov. Čerstvé ryby, na slnku zrejúce zelenina plné chuti, mnoho delikates z bravčového mäsa a silná čierna káva pripravená v Džezva. To všetko sú pokrmy typické regiónu, akým je Chorvátsko. Medzi plody, ktoré sú pre Stredoeurópanov veľmi exotické, patrí v Chorvátsku hlavne figy. 

Nielen figy a víno 

Najúžasnejší sú sladké a čerstvé figy, len tak odtrhnuté priamo zo stromu alebo zakúpené na tunajšom trhu. Za najchutnejšie je tu považovaná odroda zamorčica. Okolo pobrežia sa opýtajte po nepečené dezertu zvanom smokvenjak a nezabudnite ho ochutnať. Okrem sušených fíg sa do neho dávajú ešte mandle a hroznová pálenka rakija. Ak budete na ostrove Vis, žiadajte variantu dezertu pod menom Víska Hib. V okolí Šibeniku ochutnajte slaný soparnjak naplnený figy, Mangoldom a olivami. V Dalmácii určite kontrolujte typický koláč s náplňou z mletých fíg. Z vína ochutnajte dalmátsky prošek, červený kabernet z Istrie, babic z Primoštene a Kaštelet z Hvare. Často sa tu pije aj bevanda, teda červené víno s vodou, alebo biele s minerálkou pod názvom gemiš. 

Tradičné chorvátske jedlo 

Okrem vína ochutnajte nápoj loza alebo lozovačka, čo je pálenka z vína. Domáce je hrubší než grappy z Talianska, výborné sú ako digestív. Inde sa zasa pije rakija. Vyhlásený likér maraskino sa robí z dalmácke odrody višní maraska. K pestrému chorvátskemu tradičnému jedálničku neodmysliteľne patrí čerstvo vylovené ryby a morské plody a zeleninové šaláty. Z dostatku slnka majú intenzívnu chuť a môžete do nich doplniť aj rôzne čerstvé syry, ako ovčie, kozie i kravské. Skutočnú mliečnu špecialitou je syr z ostrova Pag. Vyhlásené pažské syry z mliekarne GLIGOR opakovane bodujú aj na svetových syrárskych súťažiach. Ovčie mlieko je tu intenzívne voňavé vďaka bylinkám, na ktorých sa stáda pasú.