Avokádo: Ide vážne o superpotravinu?
Je úplne jedno, či ste avokádo niekedy ochutnali alebo nie. Pokiaľ máte Instagram, určite ste sa s ním minimálne stretli. Avokádo totiž nesmie chýbať na žiadnom sendviči alebo hrianke zhipsterského bistra. Je zelené, úhľadne nakrájané a super zdravé. Ale teraz vážne. Je avokádo také zdravé, ako sa hovorí?
Avokádo ako superpotravina
Na úvod treba spomenúť, čo si predstaviť pod pojmom superpotravina. Koná o skupinu potravín, ktorých konzumácia by mala byť prospešná pre naše zdravie. Nutné je ale podotknúť, že zoznam potravín, ktoré sa za superpotravinu vydávajú, nie je jednotný, rovnako ako definícia, ktorá by skupinu superpotravín mala charakterizovať. Výraz superpotravina teda niekedy býva odborníkmi kritizovaná a označovaná skôr za marketingový pojem. Medzi superpotraviny všeobecne radíme: červenú repu, chia semienka, riasu chlorela, množstvo druhov exotického ovocia alebo napríklad strukoviny.
Avokádo pochádza zMexika a radí sa medzi ovocie. Je bezpochyby bohaté na cenné minerálne látky a vitamíny. Zároveň však obsahuje nezvyčajne vysoké množstvo tuku a má aj vysokú kalorickú hodnotu.
Avokádo vkuchyňu
Fantázii sa medze nekladú a rovnako to platí aj s využitím avokáda v kuchyni. Zrelé avokádo spoznáte tak, že šupka sa dá ľahko stlačiť a plod je mäkký. Takto zrelé avokádo môžete využiť v kuchyni ako za studena, tak aj na tepelnú úpravu.
Asi najznámejším spôsobom úpravy avokáda, je príprava guacamole. Jedná sa o tradičný mexický pokrm, ktorý je možné využiť ako nátierka, dip alebo ako súčasť iného jedla.
Ďalšie benefity avokáda
Ako už bolo spomenuté, avokádo je bohaté na cenné tuky, ktoré posilňujú srdce a znižujú krvný tlak. Veľmi obľúbené je aj pestovanie avokáda ako izbové rastliny. Zvlášť vypestovanie avokáda trosky plodu je celkom jednoduché a na internete nájdete mnoho tutoriálov. Také ručne vypestované avokádo z kôstky je aj originálny darček, ktorým môžete potešiť napríklad nastávajúcich novomanželov.