Zaujímavosti o obľúbenom parmezánu

Každý má svoju obľúbenú surovinu, ktorú pridáva takmer do všetkých pokrmov, aké pripravuje. Mnohí z nás majú svoju obľúbenú surovinu v podobe parmezánu, ktorý sa najčastejšie a najviac pridáva do talianskych pokrmov v podobe cestovín alebo pasty. Parmezán síce nie je práve najlacnejšie ingrediencie, ktorú pridáte do obľúbených jedál, na druhú stranu je to niečo vynikajúceho. A aby ste o ňom nevedeli len to, že sa pridáva do cestovín a ďalších talianskych pokrmov máme pre vás zoznam zaujímavostí, ktoré vás len utvrdí v tom, že ste toho o parmezánu zatiaľ veľa netušili. 

Zaujímavosti o parmezánu 

Vedeli ste, že kvalita mlieka, ktoré sa využíva pri výrobe syra menom parmezán, je veľmi prísne strážená? Najčastejšie sa využije mlieko od kráv, ktoré sa voľne pasú na určených pastvinách. Výrobcovia parmezánu veľmi dobre vedia, že kvalita dojeného mlieka sa odráža od stravy, ktorú kravy konzumujú. Zloženie stravy výrazne ovplyvňuje chuť parmezánu. 

Parmezán má mnoho podoba a napodobenín. Aj v Českej republike máme taký český parmezán. Je ním Gran Moravia. Nemyslite si ale, že je nie je dostatočne kvalitná. Tento syr sa produkuje v pomerne veľkom množstve, dokonca sa vyváža do Talianska. 

Možno ste sa stretli s názvom „parmezán“ a taktiež s označením „parmezán“. Či už budete písať názov obľúbeného syra akokoľvek, zakaždým to bude správne. 

Vedeli ste, že kôrka parmezánu sa používa do základu nejedného vynikajúceho vývaru? 

Ako vlastne vznikol parmezán? To je otázka, ktorú si kladie nejeden vášnivý milovník tohto syra. Pre odpoveď ale nemusíme chodiť ďaleko, my to totiž vieme! Pôvodný recept majú na svedomí mnísi zo stredoveku, ktorí na neho prišli pri hľadaní možností konzervovanie mlieka. Parmezán je tak naozaj veľmi starý syr. 

Pokiaľ chcete konzumovať parmezán originálny, musí niesť ochrannú známku Parmiggiano Reggiano. Istou ochrannou známkou je tiež pečať nachádzajúce sa na boku bochníka syra.