Tri dôvody, prečo začať jesť horkú čokoládu
O čokoláde sa toho vie dnes už veľa, mnohí však vie len to, že je to obľúbená cukrovinka detí i dospelých. Čokoláda je nielen na maškrtenie, je to tiež súčasť mnohých vynikajúcich pokrmov. A je dokonca zdravá! Ak by sme mali čokoládu porovnať napríklad s takými cukríky alebo lízankami, povedali by sme, že na rozdiel od cukríkov a lízaniek čokoláda nespôsobuje zubné kazy človeku. V ideálnom prípade by sa mala konzumovať taká čokoláda, ktorá má vysoké percento čokoládových bôbov. Najvyššie teda urobíte, ak budete konzumovať horkú čokoládu, kde sa bôbov zvyčajne skrýva najviac. Naopak v bielej čokoláde sa nenachádza žiadne kakaové bôby, teoreticky to teda nie je ani čokoláda.
Avšak zamerajme sa na horkú čokoládu a na tri dôvody, prečo ju konzumovať. Nejeden odborník sa totiž zhodne na tom, že aj jeden jediný kúsok horkej čokolády dokáže úplnej zázraky.
Horká čokoláda dokáže redukovať stres
Kakao obsiahnuté v horkej čokoláde dokáže skvele zahnať stres. Ak sa teda často nachádzate v strese alebo chcete len uvoľniť svoju myseľ, je načase začať čokoládu konzumovať. Kúsok tmavej čokolády navyše obsahuje kvalitný kofeín, ktorý dokáže človeka nadmieru povzbudiť.
Horká čokoláda na dobrý krvný tlak
Kolíše vám krvný tlak alebo ho máte väčšinou nízky či naopak veľmi vysoký? Začnite konzumovať horkú čokoládu, pretože tá dokáže dokonale a rýchlo redukovať krvný tlak. Nie nadarmo sa teda čokoláda radí medzi superpotraviny, obsahuje totiž až sedemdesiat percent dennej dávky železa (pokiaľ teda hovoríme o vysokopercentný čokoláde), navyše obsahuje skoro šesťdesiat percent dennej dávky horčíka a až deväťdesiat percent dennej dávky medi.
Horká čokoláda chráni ľudské bunky
Vedeli ste, že v horkej čokoláde sú obsiahnuté takzvané flavonoidy? Ide o telu prospešné látky, ktoré dokážu ochrániť ľudské bunky tela.