Správne skladovanie je kľúčom k vynikajúcemu vínu
Vždy, keď príde návšteva alebo schyľuje k veľkému rodinnému obedu sa oplatí otvoriť fľašu dobrého vína. Lenže spoliehať, že bude vždy vynikajúce nemožno. Aj víno má svoj dátum spotreby a mnohokrát sa jeho životnosť znižuje tým, že je zle skladované. Preto upustite od drevených debničiek, v ktorých víno skladujete teraz, odstráňte ho aj z chladničky, kde môže nasať mnohé zápachy a prejdite k vodorovnému skladovaniu v regáloch na víno. Tým je základ úspešného skladovania a vynikajúceho vína zaistený.
Držte sa niekoľkých základných pokynov
Väčšina vinárov navyše dáva svojim zákazníkom jasné pokyny týkajúce sa toho, ako víno v najlepšom prípade skladovať. Zásady sa následne vzťahujú nielen na ideálnu teplotu, ktorú by víno malo mať, ale taktiež sa týka správnej vlhkosti. Vlhkosť vzduchu by podľa nich mala byť okolo 65 %, fľaše s vínom sa potom musia vyhnúť ostrému svetlu.
Rozhodne sa vína neskladujú na mieste hneď vedľa elektronických spotrebičov, aby sa tým predchádzalo dotykom s nejakými vibráciami alebo otrasmi. S vínom by sa v najlepšom prípade nemalo príliš manipulovať.
Okrem správnej vlhkosti sa musí dodržiavať aj skladovanie v odporúčanej teplote, tá by mala byť zhruba okolo 7-16 stupňov Celzia.
Čo víno, to trochu iná prijateľná teplota
Treba však myslieť na jednu vec, a síce na to, že každé víno má rado niečo trochu iné, a to sa týka aj ideálnych teplôt. V najlepšom prípade by sa mali pohybovať teploty okolo 7-16 ° C, kedy biele a ružové vína milujú skôr chlad, červenému vínu potom nevadí teplejšie prostredie.
Rozhodne neplatí, že by ste teplotu museli denne striktne strážiť. Hovoríme o nejakom odporúčaní, v rozmedzí ktorého sa môžete s pokojným svedomím držať.
Na čo by ste však rozhodne mali pamätať je prílišná zima. Uskladnenie vína doma v chladničke nevadí, ale iba ak ho skladujete pár týždňov, nie dlhé mesiace. Navyše by teplota nemala byť nižšia ako spomínaných 7°.