Potraviny, ktoré pomôžu mineralizovať telo
Ľudské telo sa skladá z mnohých látok, vrátane minerálov. Bohužiaľ máloktorý človek si uvedomuje, že práve minerály dnes a denne stráca (v lete obzvlášť). Na vine je potenie, počas ktorého sa vylučujú tekutiny z tela a spoločne s nimi aj minerály, ktoré sú pre neho tak nepostrádateľné. Ak vám doplňovanie látok pomocou doplnkov stravy nie je práve sympatické, ponúka sa zaradenie konkrétnych potravín do jedálnička. Na aké sa oplatí staviť?
Brokolica chráni bunky
Aj keď ju mnoho ľudí nemá v láske, brokolica je trefou do čierneho, ak ide o doplnenie jedálničku zdravými potravinami. Dokáže mineralizovať organizmus a ochrániť bunky pred ich poškodením. Ako jedna z mála kapustovitých druhov zeleniny má podľa odborníkov protirakovinové účinky – má v popise práce ničiť karcinogény. Bojuje však aj proti iným vírusom a baktériám, ktoré môžu ľudské telo potrápiť.
Mandle ako prevencia rakoviny
Za prevenciu rakoviny je možné označiť aj mandle, obľúbené oriešky, ktoré dopĺňajú nejednu raňajkách nejedného človeka. Rovnako ako spomínaná brokolica, aj tento druh orechov je protirakovinový. Obsahuje hromadu vitamínu E, bielkovín i zdravých tukov, preto sa ich nebojte zakomponovať do jedálnička.
V tomto prípade ale platí, že všetkého veľa škodí. Preto konzumujte ideálne iba jednu hrsť orechov denne. Aj keď sa v orechoch ukrývajú zdravé tuky, sú to stále tuky.
Papája pre dobré trávenie
Poznáte potravinu menom organická papája? Tento exotický druh sa pomaly ale isto dostáva aj do slovenských domácností a je to veľmi dobre. Zlepšuje totiž trávenie, tiež reguluje hladinu cukru v krvi a znižuje krvný tlak. Bolo tiež preukázané, že urýchľuje hojenie rán.
Papája je rovnako ako iné podobné exotické druhy silným antioxidantom čiže sa podieľa na vyplavenie škodlivých látok z tela. A aj vďaka tomuto umu je pre telo viac ako dôležitý.