Potraviny, ktoré môžu vyvolať alergie

Alergiami v poslednej dobe trpí až 30% ľudí len v Českej republike. Alergie sú rôzne na niektoré výrobky, farby, oblečenie atď. V tomto článku sa zameriame na alergie spôsobené niektorými potravinami. Alergiami trpíme, pokiaľ sa telo nemôže vysporiadať s niektorými z látok prítomných v určitom produkte. Sú mu cudzie. V tomto prípade je metabolizmus značne narušený, telo nemá potrebné enzýmy. Väčšina z týchto vecí sa deje, ak osoba zníženú imunitu. Niekedy sa alergia objaví u dospelých alebo staršie osoby, na tie výrobky, ktoré mu v mladšom veku nespôsobovali žiadne problémy. Mechanizmus vzniku alergií stále ešte nie je úplne objasnený. Ale našťastie existuje mnoho liekov, pomáhajúci zmierniť jej príznaky.

Najviac alergénne potraviny

Nižšie uvedené potraviny môžu spôsobiť ťažké reakcie, iné slabé.

Mlieko

Najčastejšie k alergickej reakcii dochádza pri použití kozieho mlieka. To je obzvlášť nevhodné pre malé deti. Navyše majme na pamäti, že mlieko podlieha skaze, takže pri výrobe sa často používajú antibiotiká a chemikálie. Dôvodom je predĺžiť trvanlivosť. Tieto lieky tiež môžu spôsobiť nežiaduce reakcie. Preto sa odporúča nahradiť plnotučné mlieko tvarohom, jogurtom, kyslou smotanou a zvoliť potraviny, ktoré majú nízky obsah tuku.

Citrus

Citróny, pomaranče, mandarínky, limety, pomelo atď. – často spôsobujú alergie. Zvlášť u malých detí. Ak vám po jedle týchto plodov začne svrbenie, začervenanie kože, vyskytnú sa červené škvrny, je nutné citrusy vylúčiť zo stravy alebo výrazne obmedziť.

Čokoláda

Rovnako ako kakao a káva, môže aj čokoláda spôsobovať alergie, rovnako tak potraviny, ktoré čokoládu obsahujú – koláče s čokoládovým krémom, čokoládová zmrzlina apod.

Ryby

Je to prekvapujúce, ale aj ryby a morské plody môžu byť zdrojom ťažkých alergií. Môžu dokonca spôsobiť anafylaktický šok.

Vajíčka

Môžu spôsobiť pomerne silnú odozvu. To sa týka najmä proteínu. Žĺtok v tomto ohľade nie je tak agresívny. Z tohto dôvodu nedávajte deťom celé vajcia, ale kúsok po kúsku a sledujte reakcie organizmu. Mimochodom, prepeličie vajcia sú najmenej alergénne.

Semená a orechy

Niektoré z ich druhov môžu tiež spôsobovať alergie.

Bežnými alergény sú tiež paradajky, huby, med. V skutočnosti je týchto produktov oveľa viac. Vyššie uvedené sú len tie najbežnejšie.