Čo je tajomstvom dokonalého steaku?

Keď nemôžete prísť za dokonalým steakom, môžete sa snažiť ho pripraviť doma. Lenže otázkou je, ako na to. Pokiaľ nepatríte k veľkým kuchárom, pravdepodobne sa vám v minulosti stalo, že ste steak pripravili príliš tuhý alebo vysušený. Aby sa to neopakovalo, prezradíme vám, ako pripraviť úplne dokonalý steak, s ktorým budete na výsosť spokojní.

Asi si nikdy nepripravíte steaky, aké robia vo steak housu v Ostrave, ale môžete si pripraviť steaky, ktoré sa aspoň trošku budú týmto steakom podobať. Prezradíme si totiž tajomstvo, vďaka ktorému sa naučíte pripravovať steaky také, aby uspokojili vaše chuťové bunky.

Ide tu o mäso a o minúty

Spýtali sme sa šéfkuchárov na to, ako by sa mal taký steak pripravovať. A bolo nám odpovedané toto – ide tu o mäso a o minúty. A tak sa najskôr pozrime na mäso.

Mäso je základom kvalitného a dobre urobeného steaku. Nemali by ste mäso kupovať v supermarketoch alebo hypermarketoch, radšej ho kupujte od mäsiarov, ktorí vám dokážu povedať, odkiaľ mäso pochádza alebo ako čerstvé je. A práve o čerstvosť a pôvod mäsa u steakov ide.

Pri výbere steaku si neberte mäso, ktorý je príliš čerstvé. Čerstvé mäso rovná sa tuhý steak. Radšej voľte také, ktoré už bude dobre vyzreté. Podľa kuchárov by mäso malo zrieť minimálne štrnásť dní, tak sa podľa toho riaďte a už nekúpite mäso, ktoré by bolo príliš tuhé či nedostatočne šťavnaté.

Ide tu aj o minúty

Ako už bolo spomenuté, podľa šéfkuchárov ide u prípravy steakov o mäso a o minúty. Nad mäsom sme sa na malý okamih pozastavili, a tak sa na chvíľu Pozastavme tiež u minút.

V prípade prípravy steaku je potrebné mať perfektne rozpálenú panvicu alebo gril. To je zásadný, potom sa len počítajú minúty. Steak pripravujete podľa toho, ako krvavý ho chcete mať. Ak ho chcete mať veľa krvavý, teda jemne prepečený, treba ho pripravovať zhruba štyri minúty. Keď mu ho chcete mať krvavý, ideálne je príprava päťminútová. Najdlhšie sa pripravuje dobre prepečený steak, ktorý sa pripravuje aj desať minút.