Čím nahradiť rafinovaný cukor?

Ak sa rozhodnete začať sa zdravo stravovať, potom by ste mali siahnuť po zdravých surovinách, ktoré sa stanú súčasťou vašich domácností. Môžete si síce nakúpiť rad ovocia a zeleniny alebo strukoviny či ryby, ale ak nevymeníte tie najzákladnejšie suroviny vo vašej kuchyni, nikdy zdravo jesť nezačnete. Vymeniť by ste rozhodne nemali zabudnúť klasickú múku, ďalej tiež masla či napríklad cukor. Lenže rafinovaný cukor je veľmi ťažké niečím nahradiť.

Rafinovaný cukor je náš univerzálny vynález, ktorý nás však mnohokrát stojí zdravie. V poslednej dobe sa snažíme vďaka obľúbenosti zdravého stravovania doslova vyradiť rafinovaný cukor z nášho jedálnička, ale na druhú stranu nie vždy sa nám to perfektne podarí.

Tou prvou náhradou, ktorú si vybavíme pri výmene rafinovaného cukru, je rozhodne trstinový cukor. Ten už bežne nájdeme na pultoch obchodov. Je to oveľa lepšie variant, než aby ste si museli do buchiet či do čaju pridávať zlo menom rafinovaný cukor. Ovšem existuje tu ešte jeden variant, ako skvele cukor nahradiť.

Stévia je až 300x sladší ako cukor!

Tá náhradka sa volá stévia cukrová. Je to krásna, vždyzelená rastlinka, ktorú si ľudia veľmi často pletú s mätou. Rozdiel je hlavne v chuti a tiež vo vôni týchto rastlín. Pozitívne je, že si môžete stévii sladkú kúpiť napríklad v kvetináči a môžete si tak ozdobiť váš parapet práve jej. Rozhodne by táto rastlinka nemala chýbať vo vašej bylinkové záhradke.

Avšak dá sa kúpiť aj v balení v obchodoch. Nájdete ju aj v lekárňach, kde je obsiahnutá často v doplnkoch stravy alebo v zdravých, bez cukrových sladkostiach.

Prečo práve stévie?

Stévia je podľa všetkého najzdravšie náhradou rafinovaného cukru. Nemusíte s ňou zladiť toľko, ako ste bežne zvyknutí, pretože stévia je až 300x sladšie ako cukor. Je to skvelé, pretože tak sa môžete ľahko odnaučiť sladenia vôbec. Stévia sladká navyše prospieva nášmu zdraviu tak, že dodáva do tela telu prospešné látky.