Ako pripraviť dokonalý steak? Tipy od najlepších kuchárov

Máte chuť na naozaj dokonalý steak, ale nemáte čas si zájsť do reštaurácie na Stodolní v Ostrave? Nezúfajte, skoro tak dobrý steak, ako pripravujú vo steak housu v Ostrave, si môžete pripraviť aj doma. Spýtali sme sa totiž kuchárov na to, ako si taký steak doma pripraviť. Napodiv to nie je tak ťažké, ako by si človek myslel. Len sa musí držať niekoľkých tipov.

Nešetrite na výbere mäsa

Všetci kuchári sa zhodujú na tom, že s výberom mäsa sa nemá ponáhľať a že na kvalite mäsa sa nemá šetriť. Neexistuje dokonalý, šťavnatý steak z nedobrého mäsa. Kvalita mäsa je skrátka základ, to napokon spoznáte aj na chuti steaku, ktorý bude vďaka vysokej kvalite naozaj gurmánskym zážitkom, aj keď si ho pripravíte doma na grile. V ideálnom prípade zamierte do mäsiarstva, kde vyberte nie čerstvý kúsok, ale skôr vyzretý kúsok. Čerstvé mäso rovná sa tuhé mäso, vyzreté mäso rovná sa šťavnatý steak. Jednoduchá rovnica.

Vždy majte rozpálenú panvicu alebo gril

Či už sa rozhodnete steak pripravovať na panvici alebo na grile, mali by ste v každom prípade myslieť na to, že panvica aj gril musí byť rozpálený. Samozrejmosťou je čistý gril, na rozpálení sa však bohužiaľ veľmi často zabúda. Gril teda pred opečením naozaj poriadne rozpáľte, len tak dôjde k zatiahnutie steaku po všetkých jeho stránkach. Navyše keď budete mať panvicu rozpálenú, nebudete musieť mäso príliš dlho piecť, teda sa vyhnete vysušenie.

Nechajte steak odpočinúť

Najlepší kuchári taky radí, aby ste steak nechali nejakú chvíľku oddýchnuť, než ho začnete podávať na tanier. Steak sa má krájať až po pár minútach, až si mäso odpočinie. Len tak sa rozvinú všetky jeho chute, ktoré sa v ňom ukrývajú.

Až sa vrhnete na servírovanie, spravidla sa ako prvý servíruje príloha na tanier, až neskôr sa servíruje dokonalý steak, ktorý sa vám iste podarilo podľa tipov pripraviť.