Ázijské bylinky do našich jedálničkov patrí

Všetci ju poznáme, je veľmi obľúbená u nás aj v celom svete, je plná rozličných chutí, veľmi dobre stráviteľná, pretože obsahuje suroviny bez lepku a laktózy. Reč je o ázijskej kuchyni. Je precízne vyšperkovaná najrôznejšími bylinkami, o ktorých v našich končinách nemáme takmer ani poňatia. A ty ázijským pokrmom prepožičiavajú práve onú jedinečnú chuť.

Svoju „malú Ázii“ si ale môžete zažiť aj v Česku. Stačí len vedieť, ako s bylinkami naložiť. Napríklad kurkuma je skvelá vec a kari pastám dodá krásnu farbu a chuť. Všetkým, ktorí sa chystajú pracovať s čerstvou kurkumou, doporučujeme používať rukavice, pretože farba z rúk nemožno odstrániť niekoľko dní a chodiť so žltými rukami nie je nič moc.

Ďalšie výbornou bylinkou je citrónová tráva, ktorú možno ľahko vypestovať aj doma a používa sa naozaj po celom svete. Využíva sa z nej len spodná časť, ktorá je viac aromatická, vôňa pripomína citrusové plody.

Škála využitia citrónovej trávy je široká, od čajov, po rôzne druhy omáčok a dokonca možno použiť ako špajdle. Napríklad vo Vietname obalí citrónovú trávu zmesou mletého mäsa tak, že je takmer celá pokrytá mäsom. Počas grilovania sa potom celý špíz krásne prevonia.