To najzaujímavejšie o jedle. Vedeli ste, že …?

Jedlo je niečo, bez čoho sa nedá žiť. Síce sa hovorí, že sa dlhšie nevydrží bez vody, ale ľudia jedlo tak milujú, že skôr nedokážu žiť bez neho ako bez tekutín. Ľudia milujú na jedle tú pestrosť, tú rozmanitosť. V súčasnej dobe existuje toľko rôznych kuchýň a každá je úplne iná. Niektoré ponúka cestoviny na tisíc spôsobov, iná zase dokáže zapracovať víno do každého pokrmu. Skrátka a dobre je jedlo niečo, nad čím sa človek neustále pozastavuje a nad čím je fascinovaný.

A ešte viac budete fascinovaní, keď vám prezradíme niekoľko zaujímavostí o jedle, o ktorých ste doteraz nemali možno ani tušenie.

Zaujímavosti o jedle

  • Vedeli ste, že priemerný kukuričný klas má párny počet riadkov? Skúste to niekedy spočítať, priemerne má kukuričný klas šestnásť riadkov.
  • Vedeli ste, že skôr sa používala čokoláda ako platidlo? Ľudia ju skrátka milovali už pred tisíc rokmi, nielen teraz.
  • Vedeli ste, že až sedemdesiat percent olivového oleja nie je v skutočnosti olivový olej? Dobre sa teda dívajte na zloženie. Ostatne tento fakt len ​​utvrdil myšlienku, že nič nie je tak úplne zdravé, ako sa možno javí.
  • Vedeli ste, že sa v Tokiu podáva zmrzlina s príchuťou surového konského mäsa? Táto zmrzlina sa podáva v jednom z tokijských zábavných parkov.
  • Vedeli ste, že potravinárske červené farbivo sa vyrába z vysušených tiel hmyzu? Jedná sa o farbivo karmín.
  • Vedeli ste, že ananás môže ničiť chuťové poháriky na jazyku? Obsahuje totiž takzvaný enzým bromelain, ktorý štiepi bielkoviny a ktorý tak následovne ničí chuťové poháriky na jazyku.
  • Vedeli ste, že Oklahoma má štátnu zeleninu? Tento štát má za národnú zeleninu vodný melón, ktorý je známy tým, že je tvorený z deväťdesiatimi deviatimi percent iba vodou.
  • Viete, z čoho sa vyrába kastoreum, ktorá sa používa pri výrobe cukroviniek? Vďaka svojej vanilkové vôni (či vôňu pripomínajúcu vanilku) sa kastoreum pri výrobe cukroviniek skutočne používa, avšak v skutočnosti sa jedná o výlučok pachových žliaz bobrov.

Pridaj komentár